39,7257$% 0.16
45,8826€% 0.2
4.295,44%0,13
7.049,00%-0,35
9.203,37%1,11
4102993฿%-0.80959
Belediye Meclisi’nin Haziran ayı oturumunda muhalefet partilerinin temsilcileri gündem dışı konuştu.
YAPI PROJE USULSÜZLÜĞÜ İDDİALARI
Yeniden Refah Partisi Belediye Meclisi Üyesi Kadir Boruç, yapı proje usulsüzlüğü iddiaları ilgili kamuoyunda ‘bu işin üstü örtülüyor mu’ algısı oluştuğunu belirterek, Belediye’nin güçlendirilmesi gereken bina ve müteahhitleri açıklaması gerektiğini kaydetti.
İnşaatlarda yaşananlarla ilgili kendilerine halen resmi bir bilgi verilmediğini belirten Boruç, “7 binada güçlendirme yapılacağı ortaya çıktı. Bu haber gerçekse belediye personelimiz kaç bina da tespit yaptı? İlk duyduğumuzda bin küsur deniliyordu. Daha sonra yüze düşürüldü. Son açıklamada 7 bina denilmektedir. Bu binalar hangileri, müteahhitleri kimler, herhangi bir açıklama yapılmadı. Belediye bu müteahhitleri ve binayı açıklasın. Kamuoyunda bu işin üstü mü örtülüyor algısı oluşturuldu” dedi.
‘100. YIL MİLLET BAHÇESİ HARABEYE DÖNDÜ’
Eski stadın yerine yapılan 100. Yıl Millet Bahçesi’nin durumuna değinen Boruç, “100. Yıl Parkı ne yazık ki açılışı dahi yapılmadan harabeye dönmüş durumda. Milyonlarca liralık bu kamu harcaması, halkın nefes alacağı bir yeşil alan olarak planlanmıştır. Kırılmış yol tahtalarını, kurumuş bitkileri, eksik ve çalışmayan aydınlatmaları üzülerek gördük.
Sayın belediye başkanımız geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada eksikliklerin belediye tarafından giderileceğini, yapılan eksikliklerin de yüklenici firmaya rücu edileceğini bildirmiştir. Bizler bu parka harcanan her kuruşun hesabını sormakla mükellefiz” dedi.
Şehir merkezinde yol işaretleri, şerit çizgiler ve kasis uygulamasında standart dışılık ve eksiklikler bulunduğunu vurgulayan Boruç, “Son dönemde artan şikâyetler doğrultusunda birçok cadde ve sokaklarda şerit çizgileri ya tamamen silinmiş ya da hiç çizilmemiş durumda. Kasislerde ise herhangi bir standart yok. Kimisinde daha fazla kimisinde ise tamamen unutulmuş. Bunlar ciddi sorunlar oluşturmaktadır” diye konuştu.
ŞEHİTLİK’E DİKKAT ÇEKTİ
CHP Belediye Meclis Üyesi Doğan Öksüz ise Şehitlik’te bir genç kadının paylaştığı içerik sonrası yaşanan tepkilere dikkat çekerken, söz konusu alandaki otoparkın sanal medyaya içerik üretme noktası haline geldiğini, zaman zaman ahlâka mugayır davranışlar sergilendiğini, gördükleri materyalleri göstermekten utandığını belirterek, özetle şöyle devam etti:
“Cahil-cühela bir şahsın yaptığını, videosunu eleştirmek kolay. Bu olay bağıra bağıra geldi. Gelinen süreçte hatalarımızı görmek lazım. Bir eseri meydana getirmek yeterli değil, devam eden süreçte korumak, kollamak gerekir.
Kurumsal olarak gençlerimizi Şehitlik’in sanal medyaya içerik üretme alanı olmadığı hususunda bilinçlendirmeliyiz. Otoparkın giriş-çıkışına açılır-kapanır bariyer kurulması, bariyerin de sadece özel günlerde açılması sağlanmalıdır. Özel güvenlik ve kolluk güçlerinin Şehitlik’te etkin kontrolü önemli. Bölgeye anlaşılır ve görünür uyarı levhaları yerleştirilmeli. Sadece sözde kalan büyük cümleler icraata dönüşmezse daha üzücü manzaralarla karşılaşırız.”
‘TİKTOK’ DEDİ, TARTIŞMA BAŞLADI
CHP Meclis Grubu Başkanı Tuncay Yılmaz da, Şehitlik’te yaşanan olaya sert tepki göstererek, bunun suçunun Çorumlu olarak hepimizin olduğunu söyledi.
‘YAPI USULSÜZLÜĞÜNDE KONU AKLANDI, KAPATILDI, PAKET YAPILDI’
Çorum’da yapı usulsüzlüğü iddialarına ilişkin Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın söylediklerinin aksine hiçbir CHP Belediyesi’nin olayı sümen altı yapmadığını savunan Yılmaz, “Tanju Bey ile bizzat görüştüm. Bolu Belediyesi ikinci projede usulsüzlüğü yakalamış ve gereğini yapmış, Yalova Belediyesi de aynı şekilde olayın üzerine gitmiş. Mimarlar Odası’na giden yazılar ortada. Yalova ve Çorum aynı anda harekete geçmiş. Sümen altı eden yok. Siz istediğiniz kadar Hitit Üniversitesi’ne performans analizi yaptırdık deyip durun. El birliği ile bu konu aklandı, paklandı, kapatıldı ve paketlendi. Kamuoyunun gazını aldınız. Türkiye beşik gibi sallanıyor. İnşallah deprem Çorum’un kapısını çalmaz. El mi yaman bey mi yaman göreceğiz. Bu binalara tek tek bakacağız. Her şey ortaya çıkacak. Ümit ve murat ediyorum ki biz yanılırız, siz haklı çıkarsınız. O zaman da çıkar teşekkür ederiz.
İktidarı İstanbul merkezli operasyonlar nedeniyle sert sözlerle eleştiren Yılmaz, belediye başkanlarının tutuklanma gerekçelerine dikkat çekti ve sözü Çorum Belediyesi’ne getirerek özetle şöyle dedi:
KONSER VE REKLAM İHALELERİ
“2024 yılına ait CHP Meclis Üyesi Çorum Belediyesi’nin denetimini yaptılar. İki örnek vereceğim. Çorum Belediyesi’nin konser organizasyonları. Konser organizasyonlarını alan arkadaş iki yıl öncesine kadar Çorum Belediyesi Kültür Hizmetleri Müdürlüğü’nde çalışan personel. Emekli olan bu arkadaş dışarıdan Çorum Belediyesi’nin reklam ihalelerini almaya, organizasyon yapmaya, basına bunları yayınlamaları için para göndermeye devam ediyor. Aynı arkadaş bir reklam firmasının maaşlı elemanı gibi çalışıyor. Paralar aktarıyor. AK Parti İl Yönetim Kurulu Üyesi bir kadın çok büyük bir tesadüf Çorum Belediyesi’nden değeri milyonları bulan reklam ihaleleri alıyor. Faturaları var. İnşaat meselesi, ihale meselesi AK Parti Belediyesi’ne kayyum atamıyoruz. Her şey siyaset değil, ama bize yasak olan şey size yasal. Çorum Belediyesi’nde ikinci dönemde geçmiş dönem alışkanlıkları yeniden nüksetti. İlk dönemde kırdığınız bazı şeyler yeniden alışkanlık haline getiriyorsunuz.
115 MİLYONLUK BÜTÇE AŞGIN’IN VİDEOLARI İÇİN Mİ?
Sosyal belediyecilikten ak belediyeciliğe, ak belediyecilikten tik tok belediyeciliğine nasıl evrildiniz? 2024 yılı basın birimi bütçeniz 43 milyon lira. 2025 yılı tahmini basın birimi bütçeniz 72 milyon lira. Çorum Belediyesi’nde basın birimi var, sayın başkana TikTok videosu çekmekten başka ne iş yaptığını gerçekten merak ediyoruz. Çorum’da 25 internet sitesi, 3 basın organı var. Çorum’da tüm basını toplasak bu kadar bütçeyi çıkaramayız. İki yılda 120 milyon lirayı şehrin ihtiyaçlarına kullanın. Çorum basınına verilen katkı 1 milyon lira. Basın birimine tahsis edilen rakam iki yılda 100’lerce milyon lira. Bunun akıl, mantık ve vicdanla bir alakası yok.”
AŞGIN: ‘CHP’Yİ RAHATSIZ ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ’
Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın da, Belediye Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nün personel sayısı, faaliyetlerine ilişkin detaylı bilgiler verirken, Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü ve TikTok videolarına yönelik eleştirilere ise tepki gösterdi. Aşgın, “CHP’yi yeni içerikler üreterek rahatsız etmeye devam edeceğiz.” dedi.
Başkan Aşgın, şöyle devam etti:
Aşgın, ‘AK Partili birisi ticaret yapamaz, ihaleye giremez, belediyeden emekli olan adam iş yapamaz diye de bir kural hatırlamıyorum’ diyerek, şu cevabı verdi: “Rahatsız etmeye devam edeceğiz. Halkın yanında olmaya devam edeceğiz. 35 personel var. Basın Birimi değil, Basın Halkla İlişkiler Müdürlüğü. 2 ay içinde 220 kurumu ziyaret ettik. Hangi problem varsa kurumlarında görüşme yaptık. Bütün pazarlara gittiler. Talepleri getirdiler. Halkçılık ne, vatandaşın yanında durmak ne CHP’yi rahatsız etmeye devam edeceğiz. Yeni projemiz şu. Bu personelimiz tüm esnafı ziyaret edecek. Talepleri, şikâyetleri alacak.
Ben AK Partili birisi ticaret yapamaz, ihaleye giremez, iş yapamaz diye bir yasak hatırlamıyorum. Çoğu açık ihaledir. Partisine bakmıyoruz kimin. Bahsettiği kişide en son yönetime girmiştir. Daha öncede bu işi yapan birisidir. Diğeri de belediyeden emekli olmuş. Belediyeden emekli olan adam iş yapamaz diye de bir kural hatırlamıyorum.”
MECLİS GÜNDEMİ
*Çorum’da Bahçelievler Mahallesi Dumlupınar Caddesi’nde bulunan parka Öğretmen Metin Aşkın isim verildi.
*Gülabibey Mahallesi’nde bir parka Cengiz Topel ismi verildi.
*Sanatçılar Sokağı ve Dikiciler Sokağı’ndaki işyerlerinin 10 yıllığına kiraya verilmesi ve resmi işlemlerin yapılması için Belediye Başkanı ve Encümen’e yetki verildi.
*100. Yıl Millet Bahçesi’nde bulunan kütüphane için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile resmi işlemlerin yapılması amacıyla Belediye Başkanı ve Encümen’e yetki verildi.
*Şehir merkezinde dönüşümü hızlandırmak amacıyla Otopark Yönetmeliği ile ilgili Belediye Başkanı ve Emlak İstimlak Müdürlüğü’ne yetki verildi.
*Halk otobüslerine ücretsiz taşımalara karşılık gelir desteği verildi.
*Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Başkan Yardımcısı Lemzi Çöplü ile Halk Et yöneticilerinin 23-24-25-26 Haziran 2025 tarihleri arasında Danimarka ziyareti onaylandı.
*Organize Sanayi Bölgesi’ne alt yapı hizmetleri sağlanacak.
*Sanayi Sitesi Fatih Tekin Çıraklık Eğitim Merkezi yanına yapılacak atölyeler için imar planı değişikliği onaylandı.
*Köprüalan’da imar planı değişikliği teklifi onaylandı.
*Otopark Yönetmeliği hakkındaki teklif onaylandı.
*Kurban Bayramı süresince belediye halk otobüslerinin ücretsiz olması kararlaştırıldı.
BU BİR TUVALET SORUNU HABERİDİR!